Tot mai multi braileni reclama la politie, in ultima perioada, faptul ca le-au fost sustrase diferite bunuri, pe care le-au lasat nesupravegheate pentru scurt timp.
Astfel, saptamana trecuta, intr-o singura zi, la Inspectoratul de Politie Judetean Braila au fost inregistrate patru sesizari privind furturi savarsite pe fondul neglijentei proprietarilor in supravegherea acestora, preferatele hotilor fiind telefoanele mobile si borsetele.
Cea mai mare paguba a inregistrat-o un brailean, caruia i-a fost sustrasa, in data de 10 august, o borseta cu documente, bani si chei, valoarea prejudiciului ridicandu-se la aproximativ 5.000 de lei. Din primele cercetari, politistii au stabilit ca in timp ce acesta isi ajuta un prieten sa-si repare autovehiculul, a lasat borseta nesupravegheata pe trotuar, in fata masinii, observand disparitia acesteia dupa ce prin zona a trecut un barbat insotit de un copil.
Un alt barbat a reclamat, de asemenea, furtul unei borsete pe care fiul sau a lasat-o nesupravegheata pe trotuarul din fata unui bloc. Aceasta continea doua telefoane mobile si o pereche de ochelari,valoarea obiectelor sustrase fiind de 1.800 de lei.
In aceeasi zi, un tanar a reclamat faptul ca i-a fost furat telefonul mobil pe care il lasase pe o bordura, in timp ce isi repara bicicleta, iar o doamna – faptul ca a ramas fara telefon, dupa ce l-a lasat nesupravegheat pe raftul unui magazin, in timp ce proba o pereche de pantofi.
Politistii atrag atentia brailenilor cu privire la faptul ca nu trebuie sa neglijeze masurile de protectie a bunurilor personale si le recomanda:
• sa fie discreti si sa nu-si etaleze, atunci cand sunt pe strada sau in zone aglomerate, bunurile de valoare pe care le au asupra lor. Telefoanele mobile, tabletele, camerele video/foto sau bijuteriile scumpe pot atrage atentia infractorilor;
• sa nu lase bunuri precum posete, borsete, portofele, in carucioarele sau cosurile de cumparaturi, in timp ce cauta diferite lucruri pe rafturi;
• sa incerce sa nu foloseasca telefoanele mobile in timp ce se afla la cumparaturi. Daca, totusi, sunt nevoiti sa o faca, sa le puna intr-un loc sigur pana la urmatoarea utilizare. In niciun caz sa nu le tina in mana, pentru ca ar putea fi tentati sa le lase pe rafturi, tejghele sau pe banda casei de marcat, in momentul cand vor dori sa verifice un produs sau sa plateasca cumparaturile si exista riscul sa le uite acolo;
• sa nu lase supravegherea bunurilor de valoare in seama altor persoane decat membrii familiei sau prietenii in care au deplina incredere;
• cand se afla intr-un magazin, sa fie atenti la persoanele care se mai afla in incinta si la ce se intampla in jurul lor, mai ales atunci cand spatiul este mic si aglomerat;
• inainte de a iesi dintr-un magazin, sa verifice daca au luat toate produsele cumparate si daca nu cumva au uitat la casa ori pe tejghea bunuri precum portofel, telefon mobil, card bancar.
• sa nu accepte sa inmaneze persoanelor pe care nu le cunosc, diferite bunuri pe care le au asupra lor, indiferent de motivul solicitarii (dorinta de a vedea cum functioneaza, nevoia urgenta de a telefona cuiva, etc).